Gemaakt voor mijn familie

Project Print, fotografie

In 2020

Fotoboek Schotland

Toen mijn ouders, Marijke en John, hun 30-jarige huwelijk wilde vieren, gingen we met het gezin een weekje op pad naar Schotland. De reis hebben ze volledig in handen gelegd van mij, Dewi, en daarom was alles een verrassing tot de dag van beleving. Dat was even spannend, maar volgens mij is het allemaal wel goedgekomen.

Schotland is rijk aan geschiedenis, verhalen, mythes en cultuur. Dit, naast natuurlijk de prachtige natuur en whisky, maakt het land enorm fascinerend. De geschiedenis van Schotland is net zo fascinerend als ingewikkeld. Er waren Keltische stammen en eeuwenoude Picten met beschilderde gezichten, Romeinse bezetters en brutale roodharige Vikingen, gevallen monarchen en machtige krijgerkoningen, nobele clanleden, geweldige ontdekkers, peinzende filosofen, slimme uitvinders en alles wat daarbij hoort en alle restanten die zij hebben achtergelaten. Denk aan eeuwenoude en mysterieuze staande stenen, elegante kastelen en overdadige, statige landhuizen, opvallende architectuur, vervallen forten, wereldberoemde technologische hoogstandjes en nog veel meer. Van de Scottish Borders tot Orkney en van Fife tot het eiland Skye zijn er hevige strijden en bloedige opstanden gewonnen en verloren, vonden vrede rooftochten plaats, zijn blijvende verbonden gesmeed en nieuwe ontdekkingen gedaan en wereldveranderende uitvindingen gemaakt.

Wist je dat ‘s werelds eerste kleurenfoto is genomen in Schotland? Namelijk dat van een Tartan lint. Tartan is het typische Schotse patroon van onder andere de kilt.